De kala, grå strandstenarnas mosaik bildar gräns mellan land och sjö. Grå stenar – grå som dimman, som i sjok dröjer kvar över vattenvidden, tills morgonbrisen skall plöja fåror över sjöns blanka yta och upplösa älvaleken. Lukten av pors och skvattram ligger tung över stranden. Från fjärran ljuder storlommens ödsliga rop. I själva skogsbrynet står en gammal torrfura, i vilken det sitter en skrakholk på sned, och bakom denna storskogen.
Storskrakarna
På en stenudde sitter sex storskrakar. De har sensommaren-höstens eklipsdräkt. Skrakarna reser sig, och röda fötter lyser bjärt mot den grå stenen. De rostbruna huvudena sträcks oroligt spanande mot den annalkande kanoten, vilket gör det lätt att iakttaga huvudfärgens skarpa gräns mot halsens vita och nacken-ryggens gråa färgtoner. Denna skarpa färggräns är ett av de bästa skiljetecknen mellan denna art och dess mindre släkting småskraken, som har en suddig sådan färggräns. Kanske har dessa fåglar kläckts vid någon av västra Värmlands fiskrika vatten i en skrakholk. Storskraken är en utpräglad hålbyggare, vilket ibland tvingar den att bygga långt från vatten. För att få tag på bra hål accepterar den också håligheter på marken, t.ex. under sjöbodar eller under större stenar.
Våra skrakar har nu gått i vattnet. Makligt drar de sig ut mot friare ytor, och mot den ljusare bakgrunden syns den slanka långsträckta siluetten. I kikaren ser man också den karakteristiska skraknäbben, som framtill har en liten krok. Har man fågeln på riktigt nära håll, kan man också se att näbben har sågtänder i stället för lameller som hos andra änder. Detta är en specialisering, som möjliggör fångst av fisk, och just storskrakens fiske är kanske det märkvärdigaste med denna fågel.
Skrakfisket
Våra skrakar har blivit mer oroliga eller kanske mer alerta. De simmar runt och drar sig stadigt närmare stranden. En eller två fåglar börjar simma med huvudet under vattnet. Samtidigt sträcker andra fåglar huvudet vinkelrätt uppåt och blottar därmed den vita hakfläcken. Kanske synen av den resta nacktofsen hos fågeln med huvudet under vattnet och/eller den vita hakfläcken verkar som utlösande faktorer för att starta fiskeriet.
Flockens manövrar blir allt mer målmedvetna, och skrakarna formar sig till ett anfallande band, där den närmast framförvarande ligger ungefär en fågellängd framför den bakomvarande. Allt fler håller huvudet under vattnet, så att hela flocken till slut glider fram som sex svarta skuggor på vattenytan. Farten ökas och plötsligt accelererar några fåglar så att vattnet sprutar. Det var f.ö. denna manöver, som Linne på sin tid observerade, och som han tolkade som att fåglarna körde in fisken mot land. Det var därför som han kallade storskraken för ”körfågeln”.
Med stor exakthet styr bandet in mot en grund vik. Plötsligt upphör den strama anfallsordningen i ett virrvarr av vingar, näbbar, plask, vattenkaskader och silverblänk från sprattlande fisk. På en halv minut är det hela över, och flocken drar vidare.
Så pågår fisket hela sensommaren och hösten, i allt större skrakflockar som drar från sjö till sjö. I vissa fiskrika sjöar kan fantastiskt stora flockar samlas. En sådan sjö är Roxen i Östergötland, där tiotusentals storskrakar samlas på senhösten. Förr utnyttjade man storskrakens fiske, vilket beskrivs av Gunnar Brusewitz i hans bok: ”Silverlöja, den fattiges tröst”. Enligt gamla skrifter byggdes ett antal ”fiskehus” i strandkanten i fiskerika sjöar – de fungerade som mjärdar. Ibland satte man ut nät i fiskevattnen, i vilka både fisk och skrakar fastnade. Utbytet vid denna typ av fiske blev ofta mycket gott.
Skrakholkar
För att bibehålla en god skrakstam satte man upp holkar, som skrakarna kunde häcka i – en mycket gammal sedvänja, beskriven bl.a. i Olaus Magnus: ”Historia om de nordiska folken”. Kanske hör denna sed till våra äldsta naturvårdande åtgärder!
Skrakarna fick boplatser, och människan fick utbyte i form av skrakägg. Man var dock noga med att skrakarna fick behålla tillräckligt många ägg för att återväxten skulle vara tryggad.
Publicerad i Sveriges Natur 7/84