Spikrakt framför oss löper den svarta motorvägen, mil efter mil mot en grå horisont. Ännu syns konturerna av dammanläggningar, slussar, kranar och hamnar i Lelystad bakom oss, men snart skall diset sudda ut dessa störande element. Snart kommer vår värld att renodlas till en stor enkelhet, bestående av den svarta asfaltsvägen, gräsmattan som utgör vägren, strandskoningen i röd granit, vattnet och fåglarna.
I flera timmar får vi uppleva landskapets monotoni, i skarp kontrast mot ett förbluffande rikt fågelliv. I flera timmar skär vallen likt en kniv genom den grunda stålgrå viken, delande den i två delar: i nordost Ifselmeer (f.d. Zuiderzee) och i sydväst det 60 000 hektar stora område, som man planerat och projekterat som Markerwaard, den femte stora poldern (polder = invallat område). Detta område kallas f.n. Markermeer.
Zuiderzeeplanen
För att skapa möjligheter till en försörjning av en växande befolkning beslöt man i början av seklet om den s.k. Zuiderzeeplanen, vilken i korthet innebar att man stängde av den väldiga havsviken Zuiderzee med en 30 km lång spärrdamm, vilken byggdes 1927-1932. Härigenom kom den instängda viken att bli allt mindre salt och omdöptes så småningom till IJsselmeer, som således är en insjö. Man gjorde upp planer för en betydande torrläggning av sjön, vilken fortgått i fem etapper.

Den första poldern, Wieringer (20 000 ha), byggdes samtidigt med spärrdammen och utgör nu bördig åkermark. Därefter byggdes Noordoostpoldern (48 000 ha) (1937-1942), östra Flevolandpoldern (54 000 ha) (1950-1957) och Södra Flevolandpoldern (43 000 ha) (1960-1968). Man har nu startat byggandet av den sista poldern, Markerwaard, och det är på dess östligaste begränsningsvall vi nu färdas.
Tusentals fåglar
Det är i slutet av september, och tusentals och åter tusentals änder ligger som svarta siluetter strax ovanför strandskoningen – brunänder, ejdrar, viggar, enstaka bergänder, krickor, skrakar och gräsänder. En och annan knölsvan guppar på de oroliga vågor bland myllret av änder. Ibland kan man också se små grupper av doppingar, diskreta och anonyma i sina vinterdräkter. Det kan löna sig att titta lite närmare på dessa doppingar, och ibland kan noggrannare observation avslöja ovanligare dopping-arter såsom svarthalsad dopping och gråhakedopping.

Ett stycke utanför vallen sticker pålar för laxgarn upp ur vattnet likt glesa staket. Överst på dessa pålar sitter här och var de svarta skarvarna, Naardenmeers skarvar, likt urfåglar med sina hängande vingar och ormhalsar. Dessa vitkindade skarvar hör till den ras som kallas mellanskarv, och som i Sverige är representerad av en koloni på Svartö i Kalmarsund. Här i Holland finner man dem t.ex. i fågelsjön Naardenmeer OSO om Amsterdam där ca 50 000 par häckar.
Dvärgmåsar
Alldeles utanför bränningarna, där sjön är som mest krabb, fladdrar två små måsar över vattenytan. Ibland står de alldeles stilla i luften strax ovanför vattenytan. Fötterna hänger ner, och så sänker sig fåglarna för att springa några steg på vattenytan, varunder de plockar i sig något matnyttigt för att sedan återigen lyfta någon halvmeter över det oroliga vattnet.

På huvudena ser man fortfarande en del svarta fläckar, som skvallrar om att fåglarna för någon månad sedan burit svarta hättor. Då och då friskar vinden i och driver de små måsarna några tiotal meter i vindriktningen, varvid fåglarna exponerar de mörka vingundersidorna.
Vallen sträckledare
Trots att vallen mellan Enkhuizen och Lelystad endast är några år gammal har den redan på ett markant sätt påverkat fågellivet och blivit en framträdande sträckledare. Här och var finns buskage, som stundtals fullkomligt kryllar av sträckande småtättingar. Vadarflockar kommer flygande längs vallen i täta formationer, och då och då kommer tre – fyra kentska tärnor på smala vingar och i en halsbrytande flykt i den tilltagande vinden.
Fågeltätheten har motiverat uppsättandet av varningsskyltar med jämna mellanrum utefter motorleden. Trots detta dödas en mängd fåglar i kollisioner med bilar, vilket skapat förutsättningar för en påfallande stor rovfågelpopulation, där framförallt tornfalkarna dominerar med något exemplar per 1-2 km efter vallen. I buskagen ser man ofta sparvhökar slå efter småtättingar, och här och var på stolpar sitter vrå-kar och väntar på vägdödad fågel.
Fågelrika lokaler
IJsselmeer, Markermeer och flera av de omgivande våtmarkerna, t.ex. Naardenmeer (se Sveriges Natur 2/76 s. 61) och Oostvarderplassen, har av IWRB (International Waterfowl Research Bureau) klassificerats som våtmarker av internationell betydelse, vars skydd bör ges högsta prioritet. Bl.a. gäller detta Oostvarderplassen, ett konglomerat av poldersj öar och vidsträckta vassfält, som ligger alldeles innanför södra Flevolandpolderns nordvall (efter motorvägen mellan Amsterdam och Lelystad). Detta område har snabbt utvecklats till ett av norra Europas rikaste och mest intressanta ornitologiska lokaler. Över de milsvida vassbältena patrullerar tungflygande bruna kärrhökar. Även blå kärrhökar och ängshökar är vanliga. De grunda vattensamlingarna har skapat förutsättningar för massor av hägrar (även purpurhägrar m.fl. arter), sumphöns, änder och gäss främst grågäss.
Skedstork
Med lite tur kan man också få se en av Hollands mest säregna fåglar, skedstorken. I små grupper eller några få tillsammans kommer de sävligt flygande över vasshav och stillastående vatten. När de passerar över våra huvuden lyser deras gräddgula bröst och snövita vingar. De slår ner i strandkanten och vandrar sakta ut på grunt vatten, med sänkta huvuden, medan de specialkonstruerade breda näbbarna sveper från sida till sida. Nästan samma teknik i sitt näringssök har de gracila och uppnäbbade skärfläckorna, karaktärsfåglar för dessa poldersjöar.
Dukat bord för vadare

På sina ställen har grunda dybankar bildats, vilka bildar dukade bord för tusentals vadare: kortnäbbade kustsnäppor, kärrsnäppsflockar med perfekt synkronisering i flyktmönstren, tysta brushanar, färggranna strandskator, enstaka små-snäppor, arktiska myrspovar…

På en sandrevel såg vi en flock sandlöpare springande på sitt karakteristiska sätt upp och ner mellan de inrullande vågorna. Några sandlöpare kurade ihop sig i en lokal mikrosandstorm, som rasade strax över markytan! Fåglarnas tyngdpunkt var framskjuten och ögonen slutna i sandyran. I denna ställning var fåglarna ett lätt byte för en smygande fotografs teleoptik-försedda kamera.
I vassar och snår trivs rikligt med sångare, bl.a. vassångare. Här kan man också se t.ex. vitstjärnig blåhake och skäggmes.
Växande kritik
Kampen mot havet för att skapa mark har pågått i drygt sju århundraden, men aldrig tidigare med sådana tekniska resurser. De gigantiska polderprojekten har dock utsatts för kritik på en rad punkter. Dels innebär det naturligtvis en risk att bosätta sig under havsytan, och holländarna minns fortfarande 1953 års katastrof, då nästan alla öarna i landets sydvästra hörn översvämmades. Denna katastrof kostade 1.835 människor livet! Men också en lång rad andra aspekter har gjort att man börjat fundera över nyttan med att göra havsbotten till fastland.
Projektet Markerwaard utsattes redan i början av 1970-talet för hård kritik. Holländska regeringen beslöt därför i en ny utredning. 1982 kom man fram till ett beslut om denna utredning, och med minsta möjliga majoritet beslöt man rekommendera en fortsatt utbyggnad av Markerwaard. Holländska naturvårdsverket m.fl. kritiserade kraftigt utredningens förslag, bl.a. därför att något motförslag inte existerade.
Utredningen var redan politiskt föråldrad – den politiska opinionen hade börjat svänga. Detta märktes tydligt i 1981 års val, där flera av de viktigare partierna förklarade sig vara motståndare till utbyggnad av Markerwaardpoldern. Den nuvarande koalitionsregeringen har också avgivit ett speciellt uttalande i Markerwaardfrågan, där man säger sig inte vara övertygad om önskvärdheten i byggandet av Markerwaardpoldern. Man tänker utreda vidare och ta fram ett motförslag med Markermeer som bibehållet öppet vatten. Den gigantiska Zeuderzeeplanen igångsattes för att skapa land och försörjningsområden för en av världens tätaste befolkningar. Detta är fortfarande huvudargumentet för att bygga Markerwaardpoldern.
Mellan 1951 och 1976 ökade den holländska befolkningen med 37 procent, men under samma tidsperiod ökade landets yta med ca 90 procent. 1951 hade varje holländare 205 m2, 1976 286 m2. Att bygga ut poldern enligt Zuiderzeeplanen skulle visserligen öka landarealen, men på sikt löser man inte befolkningsproblemen utan skjuter dem bara framför sig. Man har därför hävdat att Markerwaardpoldern f.n. inte är nödvändig. Man har också klart visat att det blir svårt att få de enorma investeringarna räntabla.
Största värdet i att bevara Markermeer ligger i att den är en viktig sötvattensreservoar. Sjön ligger i ett mycket tätbefolkat och industriintensivt område, där sötvatten är en bristvara. För att kunna utnyttja denna tillgång krävs dock en noggrann planering för att motverka igenväxning, försurning och förgiftning (tungmetaller etc).
Markermeer och omgivande vatten utgör också viktiga områden för en mängd fågelarter bl.a. för näringssök (uppskattningsvis 42 000 skarvar söker föda här), som häckningsbiotop och framförallt som övervintringsområde. Om mer än 1 procent av den europeiska populationen av en fågelart passerar eller övervintrar inom ett område, så är detta område av internationell ornitologisk betydelse (enl. IWRB). Inom Markermeer plus Ijselmeer räknar man med att 10-20 procent av Europas bergänder, viggar och brunänder, 3 procent av Europas knipor och 20-90 procent av Europas salskrakar övervintrar, för att nu ta några exempel.
Mångsidig användning
Som öppet vatten används Markermeer för bl.a. yrkesfiske och fritidsfiske, rekreation (bad, segling m.m.), skeppsfrakt (traden Amsterdam-Lelystad-Frisland, där också en rad transporter med miljöfarligt gods går), sandtäkt (vilket hotar bottenfaunan och därmed hela ekologin) och för energiändamål (t.ex. som energireservoar och för kylning av kraftverket).
Många synpunkter och intressen bryts således i frågan om Markermeers användning. Det verkar som om den allmänna opinionen håller på att svänga från en ”polderutbyggnadsoptimism” mot en mera eftertänksam insikt om att man vid en utbyggnad skulle förlora oersättliga värden. Detta är en fråga, som i hög grad och på många sätt berör hela Nord och Västeuropa. Bevarandet av Markermeer och Ijselmeer som ett par av vår världsdels största sötvattensjöar förtjänar således den internationella natur- och miljövårdens hela stöd.
Publicerad i Sveriges Natur 7/83
Dat står en fel i artikeln, dat säga 1020 procent. Jag tror DA menade 1 till 2 procent.
GillaGilla
Hej Mats!
Tack för din skarpsyn! Jag missade strecket mellan 10 och 20 i samband med korrekturläsningen av den OCR-skannade texten.
I originalet står det ”Inom Markermeer plus Ijselmeer räknar man med att 10-20 procent av Europas bergänder, viggar och brunänder, 3 procent av Europas knipor och 20-90 procent av Europas salskrakar övervintrar, för att nu ta några exempel.” (Sista sidan i artikeln).
Mvh
Mikael
GillaGilla